δεδομένον
- Μελέτες - Δημοσιεύσεις
- …
- Μελέτες - Δημοσιεύσεις
δεδομένον
- Μελέτες - Δημοσιεύσεις
- …
- Μελέτες - Δημοσιεύσεις
Τα αποτελέσματα στις εξετάσεις διορισίμων και κάποιες εισηγήσεις
20/06/2024, του Μιχάλη Μιχαηλίδη* - Παρεμβάσεις στον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ"
Τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις διορισίμων 2023 ειδικά για τις ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών και δασκάλων ήταν για ακόμα μια φορά πολύ χαμηλά. Στην παρέμβαση αυτή θα επικεντρωθώ στα αποτελέσματα από την εξέταση δασκάλων. Στις ανακοινώσεις τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το σύστημα εξετάσεων και έθεσαν το θέμα της διατήρησης του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027 οπότε και προγραμματίζεται να καταργηθεί.
Το ΥΠΑΝ έχει αναρτήσει τους βαθμούς 1170 υποψηφίων που παρακάθησαν σε τέσσερα εξεταστικά δοκίμια. Με μια ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται πως άνω της μισής (επεξεργασμένης) βαθμολογίας σε κάθε ένα από τα τέσσερα δοκίμια πήραν:
. Στη Γνώση Ελληνικής και στο Δοκίμιο Δεξιοτήτων, άνω του 90% των υποψηφίων.. Στα Ελληνικά Δημοτικής ποσοστό 49%.. Στα Μαθηματικά Δημοτικής ποσοστό 15%.
Τα πολύ χαμηλά επίπεδα επιτυχίας εντοπίζονται πρωτίστως στο δοκίμιο Μαθηματικών και δευτερευόντως στο δοκίμιο Ελληνικών Δημοτικής, όπως άλλωστε φάνηκε και στις προηγούμενες εξετάσεις του 2021.
Μελετώντας το δοκίμιο Μαθηματικών στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ, μπορούμε να έχουμε μια άποψη για το επίπεδο δυσκολίας του και μια ένδειξη για το βαθμό επάρκειας για διδασκαλία μαθηματικών στο δημοτικό σχολείο. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν διαδικασίες (π.χ. standar dsetting) που μπορούν να τεκμηριώσουν αν ένα όριο βαθμολογίας είναι δικαιολογημένο για να καθορίσει επιτυχία ή αποτυχία στο δοκίμιο. Δεν έχει παρουσιαστεί όμως μια τέτοια ανάλυση ούτε από τις οργανώσεις που επικρίνουν αυτές τις εξετάσεις, ούτε από το ΥΠΑΝ. Για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, μια τέτοια ανάλυση θα έπρεπε να είχε γίνει για το δοκίμιο Μαθηματικών (όπως και για όλα τα δοκίμια).
Η ομάδα θεματοθετών επέλεξε τα θέματα που εξετάστηκαν ακολουθώντας κάποιες προδιαγραφές. Αν το δοκίμιο δομήθηκε σωστά, τότε δίνει έγκυρη πληροφορία για τη γνωστική και διδακτική ετοιμότητα των υποψηφίων στο αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να «πυροβολούμε τον αγγελιαφόρο», το δοκίμιο δηλαδή, για τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Η άλλη άποψη που θεωρεί το δοκίμιο ακατάλληλο ή προβληματικό θα πρέπει να προσκομίσει κατάλληλα επιχειρήματα. Το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας δεν αποδεικνύει από μόνο του ότι ένα δοκίμιο είναι ακατάλληλο. Αν αποδειχθεί ότι είναι αδικαιολόγητα δύσκολο, ας τεθεί θέμα αλλαγής των προδιαγραφών κατασκευής του δοκιμίου.
Η αναπόφευκτη στατιστική επεξεργασία
Ο νόμος επιτρέπει μεταφορά βαθμολογίας από προηγούμενες εξεταστικές περιόδους. Για σκοπούς ίσης μεταχείρισης πρέπει να διασφαλίζεται συγκρισιμότητα βαθμών σε διαφορετικές περιόδους. Σαν αποτέλεσμα, ακόμα κι αν την επόμενη φορά κατασκευαστεί ένα εύκολο γραπτό, η στατιστική αναπροσαρμογή των βαθμολογιών δεν θα επιτρέψει μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά επιτυχίας. Αυτό είναι συνέπεια της ψυχομετρικής εξίσωσης βαθμολογιών που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί πριν από την εφαρμογή του συστήματος εξετάσεων το 2017, πριν την κατασκευή των πρώτων δοκιμίων που καθόρισαν τη βαθμολογική κλίμακα. Η θεματοθέτηση είναι πάντα σημαντική. Καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμη όταν με ένα δοκίμιο καθορίζεται η αρχική κλίμακα σε ένα επαναλαμβανόμενο σύστημα εξετάσεων με εξίσωση βαθμών.
Η στατιστική επεξεργασία παρουσιάζεται ως μια στρέβλωση του συστήματος εξετάσεων. Είναι όμως απαραίτητη αφού η πολιτεία θέλησε να επιτρέψει τη μεταφορά βαθμολογίας. Μια εισήγηση είναι να εξεταστεί η κατάργηση της μεταφοράς βαθμολογίας και εγκατάλειψη της στατιστικής επεξεργασίας στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου συστήματος. Οι εξετάσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να επαναλαμβάνονται λιγότερο συχνά.
Η συζήτηση που γίνεται θα πρέπει να περιλαμβάνει και ουσιώδη θέματα όπως η αξιολόγηση του θεσμού των διορισίμων μέχρι τώρα · συμπερίληψη στον επαγγελματικό προσανατολισμό δεδομένων όπως προβλέψεις για μελλοντικές διαθέσιμες θέσεις στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και τη σημασία της μαθηματικής κατάρτισης για το διδασκαλικό επάγγελμα · επανεξέταση του τρόπου θεματοθέτησης των δοκιμίων· εξέταση της θέσης της μαθηματικής κατάρτισης σε επίπεδο πτυχίου.
Στη σχετική αρθρογραφία δόθηκε έμφαση σε συνδικαλιστικά επιχειρήματα όπως οι διαδικασίες διορισμού στο δημόσιο σχολείο και η επαναφορά της επετηρίδας. Αν η συζήτηση επικεντρωθεί σε αυτά, τότε δυστυχώς θα επαναληφθεί ακόμα μια φορά η γνωστή παλινδρομική κίνηση στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις: αποφασίζεται μια σημαντική μεταρρύθμιση και πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της, την ακυρώνουμε μερικώς ή πλήρως για να διατηρήσουμε το προηγούμενο σύστημα.
*Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Copyright © 2024 dedomenon.eu
Design & Powered by www.1upcom.com